Valtuustoaloite nimettömästä työnhakuprosessin käyttöönottamisesta

Tänään valtuustokokouksen yteydessä jätin ensimmäisenä allekirjoittajana aloitteen, jossa esitettään nimettömän työnhakuprosessin käyttöönottaminen. Vastaava on kokeiluvaiheessa Helsingissä. Tarkoitus on estää syrjintää työhönottoprosessissa ja myös tarkistaa hallintokunnittain ja ammattiryhmittäin, onko väestöryhmiä aliedustettuna, tiedostaa miksi ja tuoda esiin käytäntöjä, joilla voidaan korjata tilanteen, kuten positiivinen diskriminaatio.

Joensuun kokoisessa konsernissa ei ole helppoa löydä käytäntö, joka korjaa kaikki mahdolliset ongelmat. Tietysti pitää olla harkintavaraa soveltaa malli eri olosuhteiden mukaan. Olisi myös erittäin kiinnostavaa, että kaupunki pohdittaisi yhdenvertaisuutta. Viime vuonna hyväksytyssä yhdenvertaisuussuunnitelmassa ei oteta kantaa työhönottoon ja ylipäätään kaikkiin työntekijöihin liittyviin asioihin, vaan tarkistetaan asiakkaan asiat. Ymmärrän yhdenvertaisuuslaki niin, että kaupungin suunnitelma jäi torsoksi.

Toivottavasti tästä on hyötyä. Jatketaan työ yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta!

Ja tässä niille, jotka jaksavat lukea, aloite kokonaisuudessaan. Kaikki Vihreiden valtuutetut ovat allekirjoittaneet sen, samoin vasemmistoryhmä ja lukuisia demareita. Muistakin puolueista on ollut allekirjoittajia.

VALTUUSTOALOITE

                                          Nimettömän työnhakuprosessin käyttöönottaminen

Joensuun kaupunki tarvitsee lähiaikoina lukuisia uusia työntekijöitä. Rekrytointitarve on katsottu olevan noin 2000 henkilöä vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin kaupunki on aloittanut nimettömän rekrytoinnin kokeilun nuorisoasiainkeskuksen rekrytoinneissa ja julkisuudessa muutkin kaupungit ovat ilmoittaneet harkitsevansa saman menetelmän käyttöönottoa.

Lain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 6 §:n 6. alakohta velvoittaa toimimaan siten, että ennakolta ehkäistään sukupuoleen perustuva syrjintä. Syrjinnän kielto määritellään samassa laissa 7 §:ssä.

On huomattava, että 2.4.2012 hyväksytyssä Joensuun kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelmassa ei ole esitetty toimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämisestä rekrytoinnissa, vaikka yhdenvertaisuuslain 2 §:n mukaan lain soveltamisalana ovat mm. työhönottoperusteet, työolot ja työehdot. Yhdenvertaisuuslain 4 § velvoittaa edistämään yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Näin ollen, nimettömän rekrytoinnin menetelmän voitaisiin katsoa oleva yhdenvertaisuutta edistävä toimenpide.

Anonyymi rekrytointi edistää myös parhaiden ja osaavimpien työntekijöiden valikoitumista. Kun hakemukset käsitellään nimettömänä, valinta tapahtuu aidosti hakijan ansioiden ja osaamisen perusteella.

Esitämme, että Joensuun kaupunki, sen liikelaitokset ja sen tytäryhtiöt ottavat käyttöön rekrytointimenetelmän kaikissa avoimissa työhauissa, jossa hakijan nimi, sukupuoli, ikä, syntymäaika ja -paikka, kansalaisuus ja äidinkieli, perhetiedot ja siviilisääty tulevat työhönotosta vastaavalle tiedoksi vasta siinä vaiheessa, kun parhaat hakijat ovat valittu työhaastatteluun.

Kuitenkin voidaan poiketa menetelmästä hallintokunnan- ja alankohtaisesti, mikäli siellä tietty väestönryhmä tai sukupuoli on aliedustettu. Silloin voitaisiin harkita em. menetelmän jälkeen ko. ryhmien jäsenten lisääminen haastateltavien joukkoon, jota Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 9§:n 4. alakohdan sekä Yhdenvertaisuuslain 7§:n toteutuminen olisi mahdollista

Joensuussa, 25.02.2013

Alain Minguet 1. allekirjoittajana

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: